10/10 : Hobo

 

„ Ez a munka soha nem ér véget”

 

Honnan számítod a produceri karrieredet? Mikor készült az első saját zenéd, mennyiben hasonlít a hangzásvilága a mostaniakéhoz?

Nagyjából tíz éves koromtól érdeklődöm a zeneírás iránt, a szolfézstanáromnak köszönhetően. Akkoriban még persze nem is gondolkodtam elektronikában, az később jött, úgy 14 éves korom körül. Meg kellett ismerkednem a Kraftwerkkel, hogy igazán elkapjam a fonalat.

 

Van olyan track, amely számodra egy az egyben definiálja a techno fogalmát?

Igen! A techno számomra Damon Wild Aqua című zenéje. Egyszerű, megvan benne a húzás, a kellő lendület, repetitív és egyszerűen nagyon muzikális az egész. Sok jó darab van, de ez örökzöld számomra.

 

Hogyan írnád le az első klubber élményed?

Azt hiszem, még 2001-ben, a detroiti Shelter klub volt az első ilyen tapasztalatom. A hely semmiben sem különbözött a mai átlag szórakozóhelyektől, amire élénken emlékszem, hogy soha nem éreztem magam annyira élőnek, elevennek, mint aznap este.

hobo

 

Mi a legnagyobb lecke, amit a karriered alatt megtanultál?

Hogy a munka soha nem ér véget. Ez a biznisz nagy figyelmet követel, és igenis minden idődet neki kell szentelned.

 

A magány és a depresszió nem ismeretlen fogalmak a turnézó DJ-k számára. Te hogyan viseled ezt a nomád életformát?

Számomra ez elég egyszerű, nem csinálok belőle nagy ügyet. A repülés nyilván nem a legkellemesebb része ennek a munkának, de én próbálom ebből is a legtöbbet kihozni és hasznosan elfoglalni magam a reptereken töltött időben. Sokat olvasok ilyenkor, mindig több könyvet is viszek magammal.

 

Mennyire figyelsz ilyenkor az egészségedre?

A legfontosabb, hogy helyesen kajáljak. Igyekszem kerülni a reptéri gyorskaját és lehetőség szerint edzeni a hotelben. Ez nem mindig jön össze, otthon viszont rendszeresen edzem. Szerencsére többet vagyok otthon, mint úton, így nem akkora a kár.

 

Hogyan látod, miben rejlik a techno varázsa? Miért lehet, hogy míg más műfajok jönnek-mennek, a techno valahogy kiállta az idő próbáját?

A különbözni vágyástól, az örökös megújhodástól, ez tartja mozgásban a dolgokat, nem csak a techno, hanem más műfajok esetében is.

 

Mennyire követed a nemzetközi klubkultúrát? Elégedett vagy a dolgok menetével? Mi az, amin esetleg változtatnál, ha megtehetnéd?

A partik és a klubok érdekelnek, imádok játszani, új emberekkel találkozni, ez jelenti számomra a legnagyobb felhajtóerőt. Ami bosszant, az a jelenség, ahogy egyes producerek némi siker után egyszer csak megülnek a babérjaikon. A többséggel általában ez történik, elég unalmasnak tartom.

 

Hobo Kodak4 BW 770x540

 

Milyen könyvet olvastál utoljára?

Ez igazából tavalyi olvasmányélmény: Dan Simmons Hyperion c. regénye egészen nagy hatást tett rám, nagyon inspirált, mondhatjuk, hogy kibaszott jó.

 

Mi az első dolog, aminek nekifogsz a kérdéseim megválaszolása után?

Másodpercekre vagyok attól, hogy bezárjam a Wordot és nekiüljek zenét írni. Ezt szeretem a legjobban csinálni.