A Tóth Alma :
 
/malfer toxicus /
 
 
Budapest belvárosában őshonos szúrós, csomókban növő fűféle, a néphagyomány a Corvin zord szépségének egyik szimbólumává emelte. Ritkasága miatt tilos gyűjteni, a főváros több pontján is védett státuszt élvez. Kedvelt élőhelyei: nappal jellemzően a magasan fekvő, sötét barlangokat részesíti előnyben, de ha nem figyelünk, estére átkúszik Mickó kanapéjára. 
 
Leginkább beltéri, karakteres megjelenésű, rövid életű évelő. Ez a rizómáival gyorsan terjedő, magas termetű növény bármennyire is népszerű a klubberek körében, igazán szépen csak a természetes környezetében, hasonszőrű társai között fejlődik. Virágzása májustól szeptemberig tart.
 
 
 

via GIPHY

 
 
Gondozása: 
Mivel a természetben alapvetően igen ritka, érzékeny növény, nehezen viseli a magas hőmérsékletet, az ostobaságot, és az emberi képességek alapvetően véges természetét. Napos fekvést, valamint THC-ben gazdag, semleges kémhatású talajt igényel. Alkohol igénye közepes, de óvakodjunk a túltoxikálástól, attól szürkeállománya könnyen rothadásnak indul. Időnként károsíthatják levéltetvek és agyrágók. Ellenséges külső behatásra csapdává módosult levelei szétnyílnak és nyomdafestéket nem tűrő, erősen maró gúnyt fröcsög a gyanútlan kártevők arcába.
 
Szaporítása:
 Szaporodása igen bonyolult, magjait saját maga szórja szét. A korábbi években számos eredménytelen kísérlet indult a malfer toxicus háziasítására, egyes kutatók jelenleg is elszántan vívják a faj domesztikációjáért folyó harcot.