15 június 2018

LIZZ

Kevés személyes infót tudni róla: az igazi neve Petre Ionut Valentin, gyakran csak Petre Valiként használja, de ami tuti, hogy jó ideje a kelet-európai régió egyik központi figurája; legalábbis ha groovy, minimalista house trackekről van szó. Nem híve a szégyentelen önpromónak és a munkáit is jobb szereti exkluzívan a közvetlen környezetének tartogatni. Annyira szeret az árnyékban maradni, hogy mér RA oldala sincs.

Ami még biztos: Buzauban nőtt fel, Románia dél-keleti részén. 19 évesen Iasiba költözött, hogy szobrásznak tanuljon. Nagyjából ebben az időszakban fedezte fel Raresh, Rhadoo és Cezar zenéit, azokat az artistokat, akikkel ma már egy lapon emlegetik. Folyton új zenék után kutatott, közben pedig megfogalmazódott benne egy tiszta szónikus vízió, amit el is kezdett megvalósítani. Mire lediplomázott, ki is jött az első release, egy két trackes EP a Music is Arton, közben pedig az undreleased munkáit kedvenc DJ-i rendelkezésére bocsátotta.

Mára a kolozsvári Club Midi rezidense, ahova 2015-ben költözött, hogy kicsit közelebb legyen a tűzhöz. Priku, az East End Dubs és Cosmjn mellett ő is az Eastenderz label egyik oszlopos tagjának számít. A rá jellemző hangzás, noha teljesen passzol a minimalista román hullámokhoz mégis kicsit más: Lizz zenéje kicsit sötétebb, mélyebb és nehezebb basslineokkal operál.

 

Mikor kezdtél el zeneírással kísérletezni?

Körülbelül 2011-ben. Semmilyen célom nem volt vele, pusztán a kíváncsiság és a zene szeretete motivált.

 

Mi inspirált leginkább? Sokat partiztál abban az időszakban?

Először az elektro és a kicsit kommerszebb zenék fogtak meg, mint Erik Morillo, Swedish House Mafia, Green Velvet …ez körülbelül 2006-ra tehető. Két évvel később inkább tech-houset hallgattam és egyre inkább a minimalista hangzások felé terelődtem. Egyre több dubtechno került terítékre, majd egyszercsak beütött nálam az, amit ”Román hangzásnak” neveznek.

 

Kik inspiráltak téged a zenei evolúciód során?

Számomra Ricardo Villalobos az etalon, mindig is ő inspirált a leginkább. Mindig is szerettem Petre Inspirescut, leginkább produceri oldalról látom őt példaértékűnek. Rhadoo egyszerre zseniális DJ és producer. Ott van még Praslea, Cristi cons, Vlad Caia és sokan mások. Szeretem a kísérletező szellemű, széles zenei spektrumon mozgó DJ-ket, akik nem félnek utaztatni és hosszú szetteket játszani.

 

Hogyan tanultál zenét írni?

Sokat kísérleteztem, nem féltem kipróbálni az elsőre tuti bukónak tűnő dolgokat sem. Csak gyakorolni kell szorgalmasan, a többi úgyis kialakul magától.

 

Mennyi időt töltesz a stúdióban?

Azokon a napokon, amikor jól megy, körülbelül 6-8 órát, de rosszabb időszakokban is napi 3 óra a minimum.

 

Ha visszanézel az elmúlt pár évre, hogyan látod a saját zenei fejlődésedet?

Nagy utat jártam be, az biztos. ha összehasonlítjuk az első megjelenésemet az eddigi utolsóval, akkor ez egyértelműen látszik. Ami viszont nem változott, hogy még mindig a sötétebb hangzás vonz, minimalista-experimentalista jegyekkel.

 

Mi vonz annyira ebben a dark stílusban?

Nem is tudom. Ez a fajta hangzás olyan, mint egy csatorna, képes belevinni egy egészen másfajta tudatállapotba, anélkül, hogy észrevenné az ember. Szerintem ez a fajta sötétség hiányzik a román szcénából, ezért ragaszkodom annyira hozzá.

 

Van valami sztori a LIZZ név mögött? Mikor kezdted el használni?

A „Lizard” szóból jön. Ez volt a becenevem a középiskolában, a szobrászat tanárom azt mondta egyszer, hasonlítok egy Galapagos gyíkra, szóval innen jön.

 

Egyre többet és többet turnézol. Könnyen hozzászoktál ehhez az életmódhoz?

Szeretek utazni, vonzanak az új helyek és tapasztalatok, de persze nagyon fárasztó is néha. Összességében kétségtelenül megéri az egész hercehurca.

 

Nagyon szeretsz rejtőzködni, nem igazán interjúzol és a social mediában is inkább visszahúzódó vagy.

Szánt szándékkal nincs Resident Advisor oldalam sem. Szeretek titokzatos maradni. 🙂

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..